AGS2 import

Alle invoeraangiftes in Nederland worden verwerkt door AGS 2. Deze module is het meest kwetsbaar en ingewikkeld, aangezien er omvangrijke fiscale belangen aan verbonden zijn. Het bedrijfsleven weet uit ervaring dat de logistiek op de (lucht)havens en de wegtransport stilvalt wanneer er een douanesysteem uitvalt. Dat is de reden dat er alles aan gedaan wordt om de introductie van AGS import zo soepel mogelijk te laten verlopen.

AGS1

Oorspronkelijk was er ook een AGS 1 module, welke over opslag ging. Deze beperkte module is inmiddels helemaal opgenomen in AGS2. Dit is in 2012 al volledig gerealiseerd.

Overgang

Er werd door de belangenvereniging van douane-expediteurs gewaarschuwd voor de update van Sagitta naar AGS3. Dit zou namelijk niet enkel een vernieuwing zijn, maar een compleet nieuw systeem. Eerder bestonden de updates enkel uit kleine wijzigingen, waardoor de indruk ontstond dat dit weer het geval zou zijn. Op dit moment is er het besef bij de softwareleveranciers dat de invoer van AGS een ingewikkeld en serieus project is. Deze verwarring zorgt er echter wel voor dat er meer tijd nodig is dan gepland. Daarbij is er een omvangrijke kennis nodig van douaneprocessen.

De ontwikkeling van AGS2 verloopt niet volledig zonder problemen bij de douane. Het is namelijk nogal een karwei om een nieuw systeem te implementeren. Dit ligt zeker niet aan de goede wil of de mankracht, maar wel aan overzichtkennis en een geschikte organisatie. Dit resulteert in een grote vertraging wat betreft de introductie van AGS2.

Ondanks deze vertraging is er genoeg vertrouwen dat het uiteindelijk gaat lukken, net zoals bij alle automatiseringsprojecten die eerder geïmplementeerd zijn.In eerste instantie koos de douane ervoor om verscheidene aangevers met een simpele ‘druk op de knop’ te laten overstappen van Sagitta naar AGS. Echter is er nu voor gekozen dat de overgang geleidelijk gaat plaatsvinden. Het is namelijk zo dat voor een bepaalde tijd elke aangever in zowel Sagitta als AGS kan werken. Het hangt van de software van de leverancier af of dit mogelijk is.

Het is namelijk niet bij elke software mogelijk dat twee parallelle systemen tegelijkertijd in gebruik zijn.

Een onderschat probleem

Een bepaald aspect kan de introductie per bedrijf nogal verstoren en daarnaast ook nog eens extra kosten met zich meebrengen. Het gaat om het aspect dat er veel modules zijn die gegevens uitwisselen met de douanemodule. Deze koppelingen zullen allemaal opnieuw beoordeeld moeten worden. Naast deze beoordeling moeten ze, wanneer nodig, herschreven worden.

De kosten

Het is vrij lastig om de kosten voor het bedrijfsleven voor de overgang in de schatten. De meeste douanesoftware leveranciers vragen voor deze overgang een flinke vergoeding. Daarnaast kost het ook aardig wat geld om maatwerk te leveren.

 

 

Neem persoonlijk
contact op met
onze specialist.

Een vraag of opmerking verzendt u met behulp van het formulier.

    Nieuws
    • European Customs Clearance (ECC) beveelt de Douane module in Scope aan voor Douaneaangiftes

      Lees meer
    • douanesoftware

      AGS naar DMS

      Lees meer
    • Eisen aan Douanevertegenwoordiging

      Lees meer